×

COVID-19: Погледајте најновије информације у вези COVID-19.

Село с препознатљивим укусом

Ако постоји место у Србији које има своју боју и мирис, онда је то сигурно село Доња Локошница. Црвене паприке симбол су овог места у околини Лесковца с обзиром на то да нема куће која је не узгаја и не суши. Током јесени нанизани плодови красе свако домаћинство, а многи туристи желе да виде шта се крије иза црвених низова.

Мештани Доње Локошнице од паприке су направили бренд и бројне специјалитете. Тајна успеха лежи у томе што више од 200 година гаје аутохтону сорту паприке "козји рог". Паприку беру, нижу и суше стари и млади, а њихове веште руке сваке године направе хиљаде венаца.

Од омиљеног поврћа направили су бренд. Знају тајну брања, низања, сушења. Најбољи се у тој вештини и такмиче. Иако су им руке пуне посла чак и када сезона паприке прође, мештани Доње Локошице радо нађу тренутак да гостима испричају неке љуте легенде и позову их да пробају специјалитете од паприка.

Препознатљив укус и легенде које прате ово поврће, јела од паприке сврставају у врх гастрономске понуде Србије. Зато их домаћини и угоститељи с поносом промовишу.

Будите информисани

Пријавите се

Билтен Туристичке организације Србије