×

COVID-19: Погледајте најновије информације у вези COVID-19.

Covid 19

Подаци ажурирани
 

Ситуација са вирусом COVID19 се у Србији и свету мења из минута у минут. Праћење тренутног стања, познавање мера за спречавање и препорука лекара су од кључне важности у борби против вируса. Информације о тренутној ситуацији у Србији са вирусом COVID19 можете пронаћи овде.

Сигуран улазак и безбедан боравак у Србији

Пандемија корона вируса је људима широм планете ограничила кретања. Иако борба са вирусом још увек траје, људи имају потребу и жељу да се друже и путују. Али, да би путовали морају бити сигурни да ће на том месту бити безбедни и здрави.
Ситуација о вирусу COVID - 19 у Србији се свакодневно прати и проверава.
Овде се можете упознати са свим детаљима који су вам неопходни за прелазак границе и боравак у Србији.

Информације за долазак у Србију током епидемије вируса COVID -19 

Према препоруци Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 од 06. маја 2021. године грађани Републике Србије који живе у иностранству, где су уредно вакинисани, могу да уђу у земљу без ограничења. Страни држављани који су потпуно вакцинисани, са потврдом о вакцинацији из Србије, имају могућност да уђу у Србију без PCR теста и карантина.

Потпуна вакцинација подразумева две дозе Фајзерове, Спутњик В и Синофарм вакцине. С обзиром на то да Астра Зенека у овом тренутку има само једну дозу, подразумева се да је једна доза у равни са ове три вакцине које захтевају двоструку имунизацију.

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, од 14. јануара 2021. године, лицима која долазе у Републику Србију из свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније и Црне Горе, дозвољен је улазак у Републику Србију само ако поседују негативан RТ-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 48 часова, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно из које улазе у Републику Србију.

Од 30.04.2021. вакцинисани грађани Србије моћи ће да уђу у Мађарску без ПЦР теста и обавезног карантина, а исто ће важити и за вакцинисане грађане Мађарске који долазе у Србију. Мађарска и Србија прихватају и признају све сертификате о вакцинацији наших грађана, без обзира на тип вакцине којим су вакцинисани.

Лицима која долазе из САД уместо негативног RТ-PCR теста признаје се, под истим условима, негативан Antigen FIA Rapid тест.

Уколико постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији који долазе из свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније, Црне Горе и Мађарскеа не поседују негативан RТ-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, односно лицима која долазе из САД, негативан Antigen FIA Rapid тест, не старији од 48 часова од датума издавања резултата, приликом пасошке контроле уручује се писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају се на обавезу пријављивања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе путем електронске пријаве на електронску адресу: www.e-zdravlje.gov.rs

Више информација потражите овде.

Министарства спољних послова Републике Србије

Путујте водећи рачуна о себи и другима

У јавном превозу обавезно је ношење заштитних маски. Информације о мерама којих треба да се придржавате да бисте се осећали сигурно и безбедно погледајте на:

Air Serbia– национални авио превозник који повезује Србију са бројним дестинацијама у свету
Аеродром Никола Тесла, Београд
Србија воз - железнички превоз путника

Правила понашања у време епидемије болести COVID -19:

Док траје опасност од ширења заразне болести COVID - 19, за време боравка на јавним местима у затвореном простору, грађани су дужни да, због спречавања ширења заразне болести COVID- 19, обавезно носе заштитне маске свуда, увек и на сваком месту па и на отвореним просторима, и одржавају међусобно растојање од најмање 1,5 m између два лица која не бораве у истом домаћинству, односно на свака 4 m2 може бити присутно једно лице.
На територији Републике Србије забрањују се јавна окупљања на јавним местима у затвореном и отвореном простору - када се истовремено окупља више од 5 лица, с тим што растојање између присутних лица мора бити најмање 1,5 м, односно на свака 4 м2 може бити присутно једно лице.
Новчаном казном од 5.000 динара казниће се за прекршај физичко лице које крши меру обавезног ношења заштитне маске у јавном превозу или у затвореном простору, прописану овом уредбом или актима Владе донетим на основу ове уредбе.
Влада Републике Србије је донела уредбу којом се одређују мере за спречавање и сузбијање заразне болести COVID - 19

Радно време

Затворени и отворени тржни центри у Србији могу да раде од 06.00 до 22.00.
Дозвољен је рад угоститељским објектима са баштом уз поштовање свих епидемиолошких мера и без сценско-музичког програма.
Угоститељским објектима у затвореним и отвореним просторима дозвољен је регуларан уобичајен рад.
Трафикама и киосцима је дозвољен регуларан уобичајен рад.
Установе културе: позоришта, биоскопи, галерије и библиотеке имају регуларно радно време.

Правила понашања у време епидемије болести COVID -19:

Приликом одржавања јавног културно-уметничког догађаја на отвореном дозвољено је присуство највише 500 посетилаца истовремено уз обавезно држање дистанце од два метра и ношење заштитних маски.
Приликом одржавања организованих свечаности, прослава, концерата и других догађаја који не представљају културно-уметничке догађаје у затвореном и на отвореном простору дозвољено је присуство највише 500 лица уз обавезно придржавање превентивних мера.
Пословни и научни конгреси у затвореном простору моћи ће да окупе максимално 200 особа.

Кризни штабови у локалним самоуправама могу на основу процене о епидемиолошкој ситуацији на њиховој територији да доносе мере које важе за те локалне самоуправе.

У случају да осетите симптоме вируса CODID- 19 обратите се заводима за јавно здравље на овом линку.

Будите информисани

Пријавите се

Билтен Туристичке организације Србије